Thai Cooking Class!

Začal nung-li sin-nien tedy čínský nový rok a my jsme se rozhodli navštívit Thai Cooking Class. Jak na novej, tak po celej! 🙂

image

Vařím ráda, ale velmi sporadicky. Od přátel dostávám v pravidelných intervalech kuchařky – ano, mám je krásně vyskládané v knihovně. Mnoho let jsem jsem dělala PR pro skvělé festivaly jídla, ochutnávala jsem nepřeberné množství pokrmů, ale mé vlastní kuchařské umění začíná a končí u špaget aglio olio. Nerada experimentuju, přísně dodržuju receptury. Místo stráveného času v kuchyni, raději zkouším a objevuju nové chutě. Vaření je pro mě kulturní záležitost propojující lidi na všech kontinentech. Dnes jsme zasedli ke společnému stolu s dvojicí anglických cestovatelů, kteří momentálně žijí v Austrálii a mladými páry ze Singapuru a Polska. Absolvovali jsme totiž půldenní kurz vaření zaměřený na thajskou kuchyni.

image

Tady je malá ochutnávka. Taštičky Tung Thong plněné směsí krevet, kuřecího masa a koření, Phla Goong – krevetový salát s chilli, velmi ostrá polévka Tom Ka Min a nakonec typický thajský pokrm Massaman Curry. Uvařili jsme si pod dohledem zkušené šéfkuchařky čtyřchodovou večeři, která byla zatím highlightem thajské gastroscény! V tomto případě je sebechvála na místě! 🙂

image

Zkuste zavřít oči a představit si krásnou dřevěnou restauraci obklopenou palmovým hájem se zahrádkou exotických, voňavých bylinek. Thai Cooking Class se šéfkuchařkou Mee začíná místo zahajovacího gongu dutou ranou padajících kokosů jen pár metrů od nás… Jak stylové! Začali jsme exkurzí v bylinkové zahradě – neskutečně exotické vůně, barvy a chutě… Bylinky bereme do rukou a snažíme se uhodnout název – například čerstvě utržená bazalka jen vzdáleně připomíná tu z pražské Sapy 🙂 Šéfkuchařka nás náhodně zkouší a Filip skvěle reprezentuje, poznává většinu rostlin.

image

Kurz je skvěle připraven. Všichni máme na sobě slušivé zástěry, místní kuchařské čepice, ve kterých vypadáme spíše jako pekaři či kuchtičky čtvrté kategorie. Šéfkuchařka má neuvěřitelně vtipnou a velmi „basic“ angličtinu, takže bohužel ne vždy vše pochytíme. Časté povzbuzování k rychlejší práci „If you cook like this, you eat tomorrow,“ slyšíme docela často. 🙂 Disciplína v kuchyni musí být! Mee se našemu kuchařskému umění často směje, v mém případě se tomu ale vůbec nedivím. Plněné taštičky, které mají vypadat jako krásně rozkvetlé kvítky připomínají rozpadlé pyramidy. Co kus to originál! Pro nás jsou to exotické pokrmy, pro ni jsme asi exoti všichni… 🙂 Učte se vařit ve 30 stupních! Připadám si jako ten jejich národní dezert – Mango Sticky Rice (lepkavá rýže s mangem). 🙂

image

image

Za pět hodin jsme se naučili připravit čtyři pokrmy. Asi největší gastronomický zážitek bylo Massaman Curry. Seznam ingrediencí na tento pokrm je nekonečný stejně jako práce s hmoždířem. Mám pocit, že jsme se vrátili do středověku. Ale je to krásné! Žádné složité elektrické přístroje – naopak velmi jednoduché kuchyňské náčiní, zručnost a hlavně čertsvé suroviny. Jídlo nemělo chybu – aby ne, když jsme si ho připravili sami 🙂 Ale nejkrásnější na tom všem byl intenzivní zážitek, který jsme mohli sdílet s ostatními u jednoho dlouhého stolu. Nevadí mi, že nejsem báječná kuchařka jako Mee, kvalitní jídlo je má láska a to je důležité. Báječně jsme si to užili. Bylo by krásné něco podobného absolvovat v každé zemi, kterou se chystáme navštívit… Už se nemůžeme dočkat až vám v Praze uvaříme! 🙂

image

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *